Češi jedí blafy, jsou to prasata a paní Pohlreichová to ví!

pátek 2. listopad 2012 10:17

Jak jsem byla upozorněna těmi, kteří čtou Blesk (děkuji paní Irence), paní Pohlreichová si dovolila cosi poznamenat na adresu našich zlatých lidiček a jejich stravovacích návyků. Olalá. Spousta lidí se cítí dotčena a hned přepli na obranný režim, nadávají paní P. Jenže co když má trošku pravdu?

V článku paní P. jasně říká, že Češi jsou líní, nechtějí zkusit nic nového a u Pohlreichů rozhodně nenajdete na jídelničku svíčkovou.

A bylo to. Svíčková se totiž neuráží. Co si to ta ženská vůbec dovoluje? Co ohrnuje nos nad svíčkovou a knedlíkem? Určitě vařit pořádně neumí. Prostě si vzala toho panáka Polrajcha (většina oponentů ani neumí napsat jeho jméno správně) a nyní machruje.

Jenže...

 

Když se podivám na českou kuchyni očima někoho, kdo už nějaký ten pátek nežije v Česku?

Ne, nebudu tvrdit, že svíčková je mor. Není. Mám ji ráda, i když ji vařím jen občas. Za prvé je dosti těžké sehnat celer jakožto kořen. Kořen celeru se prodává jen v málo obchodech a choulí se tam opuštěně v koutku, často vyschlý, sehnat něco tak triviálního jako je celerový kořen je oříšek.  Pokladní se pak v 99 ze 100 případů ptá, co to vlastně je.

Kořenová petržel byla mým zrakem spatřena jen jednou, zakoupena a snězena, ale to je už kolik let? Pět? Petrželová nať i řapíkatý celer je  běžný. Kořenová zelenina typu celer a petržel již méně. Ale když občas něco seženu a mám náladu, uvařím klidně i svíčkovou.

A klidně si dám i smažený sýr. Jenže nemohla bych ho jíst každý den. A stejně tak hamburgery a pizzu.

Když jsem kdysi vkročila na severoamerickou půdu, měla jsem problém s jídlem. Běžné potraviny mi nechutnaly (jsou jako ty dnešní  české éčkové levné) a než jsem našla celkem přijatelné jídlo, zhubla jsem o pět kg na zhruba 48kg. Prostě mi nechutnalo. Něco mi chutnalo zkažené, najít chléb, který by se nerozpadal..najít máslo, které není jako kámen...Nebojte, už jsem nabrala zpět i s úroky. Začala jsem také víc vařit, když jsem opustila stav "svobodná" a víc se zajímat o to, co vlastně jíme. Čtu etikety a některým obchodům se vyhýbám jako čert kříži.

Při občasné návštěvě Česka jsem byla vždy překvapená, jak se některé věci nemění. Na talíři pořád ona slavná zeleninová obloha, kterou právě pan P. nesnáší. Nedivím se mu. Samostatný salát by vypadal lépe a nerušil by na talíři samotné jídlo, které má vynikat. Smažený sýr, kuřecí prsa s broskví a nějaké to tajemství šéfkuchaře. Samozřejmě s onou zeleninovou oblohou.  Po tzv. revoluci si někteří řekli, ano, máme málo zeleniny ve stravě, ale obloha to vážně neřeší. V české kuchyni je pořád hodně těžkých jídel, mastných a chybí pestrost i presentace. Na druhé straně česká kuchyně umí všelijaké drobné cukroví, pečivo, dortíčky, svatební koláčky, které nejen krásně vypadají, ale i skvěle chutnají (teda pokud jsou poctivě udělané, ne ošizené). Češi jsou umělci v zákuscích a drobném cukroví. Ale běžná strava?

 

Jak si vlastně vedou české restaurace v cizině? V USA, kde není dostatek československopolské menšiny, krachují. Stejně jako německé. Bez velké podpory expatů to prostě nejde. Přesný opak italské nebo francouzské restaurace, kterým holdují hlavně Američané. Italská kuchyně (respektive americkoitalská) je velmi populární, ale česká? Pro cizince je svíčková záhada. Nezní to atraktivně.

Z mých zkušeností opravdu z české kuchyně vedou sladkosti. Možná kdyby si někdo otevřel českou cukrárnu, měl by větší šanci na přežití než s českou kuchyní knedlovepřozelobramboráksvíčková.

 

Vím, že to nezní příjemně, ale paní P. má pravdu. Češi  (někteří) a kupují blafy. Co nejlevnější. V restauraci i obchodě. Jsou líní. Někteří, zdůrazňuji.

Ale nebojte, nejsou jediní, třeba Američané na tom nejsou o nic lépe...ale o tom někdy jindy.

 

P.S. Knedlíky uvařit umím, ale nemám důvod je vařit. Nikdo je u nás totiž nejí. Větší hit je české vánoční cukroví, které začnu péct až v prosinci. Nejsem totiž správná bydlenka. Co je bydlenka? O tom také někdy jindy.

 

Zatím se loučím a přeji hezký den a těším se na vaše komentáře.

Silvie Watson

cerny, obcan EU ale ne Ceskajinak jeste jednou pani Evo s velkejma14:0317.11.2012 14:03:42
cerny, obcan EU ale ne Ceskamila Evo s velkejma13:5717.11.2012 13:57:26
TondaJeste k tem ceskym specialitam.17:4316.11.2012 17:43:16
TinaNo jóó, svíčková...12:0216.11.2012 12:02:09
EVATondo, sprosťáci nejsou jen v ČR,11:289.11.2012 11:28:23
TondaRe. Jakou vahu maji slova jakesi pani P.16:578.11.2012 16:57:29
EVAPro Silvii W.12:548.11.2012 12:54:50
Silvie W.Mila EVO20:457.11.2012 20:45:09
cernyad Eva s velkejma13:057.11.2012 13:05:00
dr.med.cerny, obcan EU ale ne Ceskamila pani Evo s velkejma12:527.11.2012 12:52:46
EVAOprava15:246.11.2012 15:24:18
Silvie W.Pro Tondu a TomK03:306.11.2012 3:30:00
TomKCeska kuchyne02:266.11.2012 2:26:14
TondaPani Sylvie Watson,16:145.11.2012 16:14:39
TomObloha je lehky vydelek18:424.11.2012 18:42:00
marekNo já to říkám pořád,10:504.11.2012 10:50:40
cernyad pan zubar Buzicky10:084.11.2012 10:08:22

Počet příspěvků: 62, poslední 17.11.2012 14:03:42 Zobrazuji posledních 20 příspěvků.

Silvie Watson

Silvie Watson

Kniha přání a stížností, o tom co mne baví a nebaví, co se mi líbí a nelíbí. Pohled na Evropu či USA.

REPUTACE AUTORA:
0,00

Seznam rubrik

Tipy autora

tento blog
všechny blogy